Alle artikelen

Productiviteit verhogen voor ondernemers met autisme

Ondernemers met autisme ervaren unieke uitdagingen op het gebied van productiviteit. Terwijl ADHD vaak gepaard gaat met dopamine ‘problemen’, hebben mensen met autisme meestal te maken met sensorische overbelasting en hyperfocus. Hier zijn enkele bewezen strategieën om de productiviteit te verhogen voor ondernemers met autisme, gebaseerd op onderzoek en praktijkervaringen.
Strategieen Productiviteit Verhogen Ondernemers Autisme

Ik begrijp dat je als lezer van dit artikel waarschijnlijk autisme hebt, daarom heb ik dit artikel bewust heel overzichtelijk en gestructureerd gemaakt om het lezen en toepassen van de informatie zo makkelijk mogelijk te maken. Voor ondernemers met ADHD zijn er weer andere strategieën om hun productiviteit te verhogen. Je kunt hierover meer lezen in het artikel over productiviteit voor ondernemers met ADHD.

Verminder prikkels

Een veelvoorkomend probleem bij autisme is sensorische overbelasting. Het is belangrijk om een werkruimte te creëren die zo prikkelarm is. Dit kan door:

 • Gebruik een noise-cancelling koptelefoon waarmee je storende achtergrondgeluiden kan verminderen.
 • Pas je verlichting aan en gebruik zacht, natuurlijk licht of zorg dat je de lampen kan dimmern.
 • Zorg voor een georganiseerde werkruimte. Ruim goed op om afleiding te minimaliseren. Zorg ook voor structuur in je to-dolijstje.

Structuur in je werkroutine

Mensen met autisme doen het meestal goed bij voorspelbare routines en duidelijke structuur. Dit kan helpen om de productiviteit te verhogen door:

 • Maak een wekelijkse en dagelijkse planning. Hiervoor gebruik je de Ziglar Performance Planner om je dag en week in te plannen en overzicht te bewaren.
 • Plan werkblokken in en reserveer specifieke tijden voor bepaalde taken en houd je aan deze planning.
 • Neem regelmatig pauze. Plan korte pauzes om te voorkomen dat je overprikkeld raakt (pomedoro techniek).

Gebruik je hyperfocus effectief

Hyperfocus kan zowel een zegen als een vloek zijn. Het kan leiden tot een hoge productiviteit in één taak, maar andere taken kunnen hierdoor vergeten worden. Gebruik hyperfocus in je voordeel door:

 • Prioriteiten te stellen. Begin je dag met de belangrijkste taken om te profiteren van periodes van hyperfocus.
 • Tijdslimieten stellen. Gebruik timers om jezelf eraan te herinneren om taken af te ronden en door te gaan naar de volgende.
 • Wissel taken af om te voorkomen dat je te lang op één taak blijft hangen en andere taken vergeet.

Sociale ondersteuning

Hoewel sociale interactie soms uitdagend kan zijn voor mensen met autisme, is het belangrijk om steun te zoeken:

 • Werk met een business mentor die je kan helpen met het stellen van doelen en het bieden van ondersteuning. Met praktische hulpmiddelen en technieken wordt ondernemer een heel stuk leuker.
 • Zoek netwerkgroepen waar je ervaringen kunt delen en tips kunt uitwisselen met anderen. Zelf zit ik bij het Boomerang Business collectief in Arnhem-Zuid, kom gerust eens langs.

Gebruik technologie

Er zijn verschillende digitale hulpmiddelen die je productiviteit (kunnen) verhogen. Als ik eerlijk ben dan gebruik ik naast mijn Ziglar Performance Planner alleen Outlook en een A3 schetsblok met potlood voor aantekeningen. Digitale notities houd ik bij in de Apple notities app. Maar onderstaande wordt op internet als tips gedeeld.

 • Plannings- en organisatietools zoals Trello, Asana of Google Calendar kunnen helpen bij het beheren van taken en deadlines.
 • Apps zoals Forest of Focus@Will kunnen helpen om afleidingen te verminderen en de focus te behouden.
 • Een tip van Bonnie, één van mijn mentorklanten met autisme (en ADHD), ‘Work with me’ op YouToube. Zie de video hieronder.

Krijg verbeterde productiviteit met

#1 productiviteitshack

Ziglar Performance Planner

Mijn geheime wapen om minder afgeleid te zijn en meer voor elkaar te krijgen. De Ziglar Performance Planner is een krachtig hulpmiddel voor het stellen en bereiken van doelen.

Deze planner helpt je bij het identificeren van je belangrijkste doelen, het plannen van de stappen om deze te bereiken en je dagelijkse to-do’s.

Door gebruik te maken van deze gestructureerde aanpak, kun je je motivatie verhogen en je productiviteit optimaliseren.

1-op-1 ondersteuning

Business mentor

Mijn 1-op-1 business mentoring traject is speciaal ontworpen voor ondernemers die door uitdagende privésituaties extra ondersteuning nodig hebben. Of je nu te maken hebt met autisme, ADHD, of andere complexe omstandigheden, ik bied persoonlijke begeleiding om jouw doelen te bereiken en balans te vinden tussen werk en privé.

Deel jouw ervaringen en gedachten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen

Youtube Tip Validation En Win Winrelaties
Motivatie

YouTube-tip: Validation en win-winrelaties

In de inspirerende korte film Validation van Kurt Kuenne zien je hoe kleine vriendelijke gebaren en oprechte complimenten een grote impact kunnen hebben op de levens van anderen. Deze film herinnert ons weer even dat waardering en erkenning fundamenteel zijn voor het opbouwen van sterke, positieve relaties.

Strategieen Productiviteit Verhogen Ondernemers Autisme
Ondernemen met uitdagingen

Productiviteit verhogen voor ondernemers met autisme

Ondernemers met autisme ervaren unieke uitdagingen op het gebied van productiviteit. Terwijl ADHD vaak gepaard gaat met dopamine ‘problemen’, hebben mensen met autisme meestal te maken met sensorische overbelasting en hyperfocus. Hier zijn enkele bewezen strategieën om de productiviteit te verhogen voor ondernemers met autisme, gebaseerd op onderzoek en praktijkervaringen.

Productiviteit Verhogen Voor Ondernemers Adhd
Ondernemen met uitdagingen

Strategieën om productiviteit te verhogen voor ondernemers met ADHD

Als business mentor en motivator heb ik vaak te maken met ondernemers die worstelen met productiviteit, vooral als ze ADHD hebben. ADHD kan de motivatie en het vermogen om gefocust te blijven erg beïnvloeden. Hier zijn enkele strategieën om productiviteit te verhogen, gebaseerd op onderzoek en inzichten van Dr. Tracey Marks.

De Ultieme Gids Voor Een Efficiente Workflow Voor De Trouwfotograaf
Business mentor

Ultieme gids: efficiënte workflow voor de trouwfotograaf

Als trouwfotograaf weet je hoe belangrijk het is om een gestroomlijnde workflow te hebben. Een efficiënte workflow begint al bij het goed fotograferen, wat het bewerkingsproces aanzienlijk makkelijker maakt en verbetert. In dit artikel deel ik essentiële tips en tools om je workflow te optimaliseren, van het uitzoeken van de foto’s tot het klaarmaken voor de uiteindelijke levering aan je bruidsparen.

Aangenaam, ik ben Arvid de Windt

Ik weet hoe moelijk het is

Als ondernemer, echtgenoot en vader van 2 kinderen met autisme en ADHD weet ik precies hoe moeilijk het is om de regie te hebben en je ambities waar te maken. Ik ontdekte de juiste mindset dankzij (dé motivational guru uit de USA) Zig Ziglar waardoor ik de uitdagingen beter aan kan.

Daarom ben ik in 2022 zelf naar het hoofdkantoor van Ziglar in Texas gegaan om mij als eerste uit de Benelux te laten certificeren als Ziglar Legacy trainer. Zo kan ik de mensen met uitdagende privé situaties helpen om met motiverende business mentoring en workshops de regie en vrijheid in het leven te krijgen waar ze naar op zoek zijn.

Hoe werkt het?

Genieten van het leven, ondanks alles, begint hier met 15 minuten vrijblijvend sparren.

15 minuten sparren

Plan jouw sparsessie en zet de eerste stap naar persoonlijke en professionele groei.

Plan van aanpak

Samen verkennen we hoe jij de regie over je leven en bedrijf pakt.

Bereik meer

We starten met wat jij nu nodig hebt. We gaan voor duurzaam resultaat.