Alle artikelen

Strategieën om productiviteit te verhogen voor ondernemers met ADHD

Als business mentor en motivator heb ik vaak te maken met ondernemers die worstelen met productiviteit, vooral als ze ADHD hebben. ADHD kan de motivatie en het vermogen om gefocust te blijven erg beïnvloeden. Hier zijn enkele strategieën om productiviteit te verhogen, gebaseerd op onderzoek en inzichten van Dr. Tracey Marks.
Productiviteit Verhogen Voor Ondernemers Adhd

Onbalans in dopamine

Een kernprobleem bij ADHD is de verstoring in het “dopamine beloningssysteem” in de hersenen, wat leidt tot verminderde motivatie. Dopamine is een neurotransmitter die essentieel is voor motivatie, plezier en beloning. Het is betrokken bij het beloningssysteem van de hersenen en helpt bij het reguleren van emotionele reacties. Bij mensen met ADHD is de dopamineproductie vaak verstoord, wat betekent dat taken die niet direct belonend zijn, moeilijk te beginnen en vol te houden zijn. Deze verstoring kan resulteren in een gebrek aan motivatie en een verhoogde kans op afleiding. Door bewust te zijn van deze neurologische uitdaging, kun je realistische strategieën toepassen om motivatie te verhogen en productiviteit te verbeteren.

Technieken om dopamine te verhogen

Het verhogen van dopamine, een essentiële neurotransmitter voor motivatie en beloning, kan je productiviteit en welzijn verbeteren. Bij mensen met ADHD is de dopaminebalans vaak verstoord. Gelukkig zijn er technieken zoals regelmatige lichaamsbeweging, voldoende slaap, beloningssystemen en sociale interacties die helpen de dopaminelevels op natuurlijke wijze te verhogen. Laten we deze technieken kort verkennen om te zien hoe ze je dagelijks kunnen helpen.

 • Regelmatige lichaamsbeweging
  Fysieke activiteit, vooral buiten zoals hardlopen, fietsen en zwemmen, kan de dopamineproductie stimuleren. Dit helpt niet alleen bij het verbeteren van je humeur maar verhoogt ook de motivatie en focus. Ik loop vaak tussen de middag, vanuit mijn kantoor, een rondje met de hond over de dijk.
 • Voldoende slaap (mijn favoriet)
  Een goede nachtrust is essentieel voor het behoud van een gezonde balans van onder andere dopamine. Chronisch slaaptekort leidt tot verminderde dopamineproductie en -gevoeligheid, wat direct van invloed is op je energie en productiviteit.
 • Beloningssystemen en doelen stellen
  Het stellen van realistische doelen en jezelf belonen bij het behalen van deze doelen kan de dopamineproductie stimuleren. Dit zorgt voor een gevoel van voldoening en motiveert om door te gaan met het bereiken van verdere doelen. Het gebruik van een planner zoals de Ziglar Performance Planner heeft mij (en vele anderen) hierbij enorm geholpen. Deze planner helpt bij het stellen van duidelijke, haalbare doelen en biedt een structuur om je voortgang bij te houden en te belonen. En laat je vinkjes zetten, dat werkt ook positief op de aanmaak van dopamine.
 • Sociale interacties
  Positieve (ja er zijn ook negatieve, probeer die te mijden) sociale interacties kunnen ook bijdragen aan een verhoogde dopamineproductie. Door tijd door te brengen met vrienden en deel te nemen aan groepsactiviteiten (netwerken), kun je je motivatie en welzijn verbeteren. Sociale steun speelt een belangrijke rol bij het behouden van een positieve mindset en productiviteit.

Productiviteit-tips

Ondernemers met ADHD kunnen profiteren van specifieke strategieën die helpt hun unieke uitdagingen te overwinnen. Deze strategieën richten zich op het vergroten van de motivatie, het verbeteren van de focus en het efficiënter beheren van taken. Hieronder volgen enkele praktische tips die direct toepasbaar zijn.

 • Maak taken leuk en uitdagend
  Het is essentieel om taken interessant en uitdagend te maken om de dopaminelevels te verhogen. Dit kan door een competitie-element toe te voegen of door taken in een nieuwe omgeving te doen. Het veranderen van je werkomgeving kan helpen om taken fris en boeiend te houden.
 • Gebruik de pomodoro techniek
  De Pomodoro techniek (kijk de video na het lezen 😉 ), waarbij je in korte, gefocuste sessies werkt gevolgd door een korte pauze, kan zeer effectief zijn. Dit helpt niet alleen bij het behouden van focus maar biedt ook regelmatige beloningen, wat de motivatie verhoogt. Dr. Marks beveelt aan om taken in kleine, beheersbare segmenten te breken en een timer te gebruiken om deze intervallen te beheren.
 • Werk met een ‘body double’
  Een ‘body double’ is iemand die naast je werkt aan zijn of haar eigen taken. Dit kan helpen om je verantwoordelijk te voelen en afleiding te minimaliseren. Het idee is dat de aanwezigheid van een andere persoon je helpt om gefocust en verantwoordelijk te blijven.

Tools en workshops voor verbeterde productiviteit

#1 productiviteitshack

Ziglar Performance Planner

Mijn geheime wapen om minder afgeleid te zijn en meer voor elkaar te krijgen. De Ziglar Performance Planner is een krachtig hulpmiddel voor het stellen en bereiken van doelen.

Deze planner helpt je bij het identificeren van je belangrijkste doelen, het plannen van de stappen om deze te bereiken en je dagelijkse to-do’s.

Door gebruik te maken van deze gestructureerde aanpak, kun je je motivatie verhogen en je productiviteit optimaliseren.

Workshop productiviteit

Productiever in 1 dag

De workshop “Productiever in 1 Dag” biedt praktische technieken en inzichten om je productiviteit te verhogen. Deze workshop richt zich op het identificeren van persoonlijke obstakels en het implementeren van effectieve strategieën om deze te overwinnen.

Door deel te nemen aan deze workshop, kun je leren hoe je je tijd beter kunt beheren, prioriteiten kunt stellen en je doelen kunt bereiken.

Door deze technieken en hulpmiddelen in je dagelijkse routine op te nemen, kun je als ondernemer met ADHD je dopamineproductie ondersteunen, je motivatie verhogen en je algehele productiviteit verbeteren.

Bronnen

Pomodoro techniek uitgelegd

Deel jouw ervaringen en gedachten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen

Youtube Tip Validation En Win Winrelaties
Motivatie

YouTube-tip: Validation en win-winrelaties

In de inspirerende korte film Validation van Kurt Kuenne zien je hoe kleine vriendelijke gebaren en oprechte complimenten een grote impact kunnen hebben op de levens van anderen. Deze film herinnert ons weer even dat waardering en erkenning fundamenteel zijn voor het opbouwen van sterke, positieve relaties.

Strategieen Productiviteit Verhogen Ondernemers Autisme
Ondernemen met uitdagingen

Productiviteit verhogen voor ondernemers met autisme

Ondernemers met autisme ervaren unieke uitdagingen op het gebied van productiviteit. Terwijl ADHD vaak gepaard gaat met dopamine ‘problemen’, hebben mensen met autisme meestal te maken met sensorische overbelasting en hyperfocus. Hier zijn enkele bewezen strategieën om de productiviteit te verhogen voor ondernemers met autisme, gebaseerd op onderzoek en praktijkervaringen.

Productiviteit Verhogen Voor Ondernemers Adhd
Ondernemen met uitdagingen

Strategieën om productiviteit te verhogen voor ondernemers met ADHD

Als business mentor en motivator heb ik vaak te maken met ondernemers die worstelen met productiviteit, vooral als ze ADHD hebben. ADHD kan de motivatie en het vermogen om gefocust te blijven erg beïnvloeden. Hier zijn enkele strategieën om productiviteit te verhogen, gebaseerd op onderzoek en inzichten van Dr. Tracey Marks.

De Ultieme Gids Voor Een Efficiente Workflow Voor De Trouwfotograaf
Business mentor

Ultieme gids: efficiënte workflow voor de trouwfotograaf

Als trouwfotograaf weet je hoe belangrijk het is om een gestroomlijnde workflow te hebben. Een efficiënte workflow begint al bij het goed fotograferen, wat het bewerkingsproces aanzienlijk makkelijker maakt en verbetert. In dit artikel deel ik essentiële tips en tools om je workflow te optimaliseren, van het uitzoeken van de foto’s tot het klaarmaken voor de uiteindelijke levering aan je bruidsparen.

Aangenaam, ik ben Arvid de Windt

Ik weet hoe moelijk het is

Als ondernemer, echtgenoot en vader van 2 kinderen met autisme en ADHD weet ik precies hoe moeilijk het is om de regie te hebben en je ambities waar te maken. Ik ontdekte de juiste mindset dankzij (dé motivational guru uit de USA) Zig Ziglar waardoor ik de uitdagingen beter aan kan.

Daarom ben ik in 2022 zelf naar het hoofdkantoor van Ziglar in Texas gegaan om mij als eerste uit de Benelux te laten certificeren als Ziglar Legacy trainer. Zo kan ik de mensen met uitdagende privé situaties helpen om met motiverende business mentoring en workshops de regie en vrijheid in het leven te krijgen waar ze naar op zoek zijn.

Hoe werkt het?

Genieten van het leven, ondanks alles, begint hier met 15 minuten vrijblijvend sparren.

15 minuten sparren

Plan jouw sparsessie en zet de eerste stap naar persoonlijke en professionele groei.

Plan van aanpak

Samen verkennen we hoe jij de regie over je leven en bedrijf pakt.

Bereik meer

We starten met wat jij nu nodig hebt. We gaan voor duurzaam resultaat.